טיפול
מתי פונים לטיפול פסיכולוגי
הפניה לטיפול פסיכולוגי נעשית מסיבות שונות ומגוונות. הפניה יכולה להיות על רקע של תחושת דיכאון, חרדה, רצון להתקדם ביחסים הזוגיים או בהתפתחות האישית, התמודדות עם משבר ועוד. בפגישות פרטניות (אחד על אחד), במקום בטוח ומאפשר, ניתן לגעת בהדרגה באירועים משמעותיים, בדפוסי התנהגות אופייניים ובהתנהלות היומיומית הגורמים למצוקה.
טיפול בילדים
אצל ילדים, הבעת המצוקה היא פעמים רבות פחות ישירה.
הפניה לטיפול עבור ילדים נעשית ביוזמת ההורה, לעיתים בהמלצת הצוות החינוכי של הגן או בית הספר.
סיבות הפניה לטיפול הן רבות ומגוונות, למשל:
כאשר ההורה מבחין כי ילדו מפגין מצב רוח תנודתי ונראה מתוח, אוכל פחות/יותר באופן משמעותי, מתלונן על כאבים ללא סיבה רפואית, מנסה להימנע מללכת לגן או לבית הספר, חוזר להרטיב או להצטאות, מפגין התקפי זעם, מתקשה להשתלב במסגרת לימודית. אלו ועוד הם ביטויים לקושי האופייניים לילדים.
הבחירה לקחת ילד לטיפול עשויה להיות מורכבת עבור ההורה. לעיתים ההורה חושש מ"תיוג" של הילד כבעל קשיים חמורים, או שההורה חושש שהכרה בבעיה רק תחמיר אותה. חשוב לזכור כי ההתנהגויות המתוארות הן סימנים למצוקה אצל הילד והתערבות בזמן תסייע לו לחזור למסלול התפתחותי תקין.
ההורים בטיפול
בטיפול בילדים יש להורים ולשיתוף הפעולה עימם חשיבות מכרעת. בהתאם לאופי הפניה הפסיכולוג בונה תוכנית טיפול המשלבת גם את ההורים.
אני עובדת עם ילדים והוריהם בכמה אופנים - לעיתים אני פוגשת את ההורה וילדו בו זמנית בחדר (מודל של טיפול דיאדי), לעיתים אני נפגשת לסירוגין עם הילד ועם הוריו, ולעיתים הפגישות נערכות עם ההורים בלבד.
הורות בעיני היא שלב התפתחותי מאתגר, שיכול להיות מציף, מתסכל ומתיש. אך בו בעת יכול להיות שלב המאפשר לנו להתפתח, ליהנות ולהיות מלאים בסיפוק. לפעמים המעבר בין השניים תלוי ביכולתנו לעבור תהליך אישי וכזוג. כאשר ישנו קושי מתמשך, ליווי מקצועי בהחלט יכול לעזור.
טיפול במתבגרים
תקופת גיל ההתבגרות היא שלב חשוב ומורכב בהתפתחות. הנער כבר לא ילד, המשימה שלו היא בהדרגה לפתח זהות אישית, עצמאית וייחודית. מאידך, הוא עדיין לא בשל לקבל אחריות מלאה על החלטות שונות בחייו. תהליכים רגשיים, שינויים פיזיולוגיים, השתייכות חברתית כצורך משמעותי מובילים חלק מהמתבגרים לקשיים רגשיים. ביניהם דיכאון, התקפי זעם, חרדה, הפרעות אכילה, הסתגרות קיצונית ואף התנסויות מסוכנות. במקרה בו בנכם/בתכם עובר תקופה לא פשוטה, מומלץ להיעזר באיש מקצוע.
שיטות בטיפול
קיימות שיטות טיפול שונות בקרב הפסיכולוגים, כמו טיפול פסיכו-דינאמי, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, טיפול דיאדי, התערבות מערכתית. חשוב להתאים בין הפונה וסיבת הפניה לאופי הטיפול. פעמים שתתאים עבודה דינאמית ומתמשכת, תוך העמקה בתהליכים הפנימיים. פעמים שהבנה התפתחותית תתאים יותר, לצד תמיכה משפחתית. לעיתים יעשה שימוש באסטרטגיות קוגניטיביות התנהגותיות (CBT), ולעתים בעבודה דיאדית הורה-ילד.
הגמישות ויכולת ההתאמה למטופל על פי צרכיו ואישיותו היא בעיני משמעותית ביותר להצלחת הטיפול.